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At the June 1, 1996 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an
opinion was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

1. Do the same answers apply to the Democratic State Committee as were issued in
MEC Opinion No. 96.01.7/2 and posed by (the Missouri Republican Party) a political
party committee?

ANSWER: In response to this question, the Missouri Ethics Commission states that it
has not changed its response as contained in MEC Opinion No. 96.01./22.. However,
the Commission draws your attention to question number 9 of that opinion. The
response to that question assumed that there was no candidate for the political office as
the word "candidate" is defined by section 130.011(3), RSMo.

2. If the Republican State Committee makes expenditures for a media campaign
against a specific Democratic candidate for statewide office, will "expenditures" by
the Democratic State Committee which are not transferred to the candidate or to his or
her "candidate committee” be considered to be a "contribution” to the Democratic
candidate and included within the "contribution” limit specified in Section 130.032.5,
RSMo, if the "expenditures” are made to oppose a possible Republican opponent of
the Democratic candidate and the "expenditures” are made by the Democratic State
Committee and not directed or controlled by the Democratic candidate?

ANSWER: Expenditures made by the State Democratic Committee in support of a
specific candidate are not considered contributions to that candidate if those expenditures
were made by the State Democratic Committee and such expenditures were not
requested to be made by, directed or controlled by, or made in cooperation with, or
made with the express or implied consent of the candidate. (See Buckley v. Valeo, 424

U.S. 1, 78 (1976).)
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3. If the Republican State Committee makes expenditures for a media campaign
against a specific Democratic candidate for statewide office, will "expenditures" by
the Democratic State Committee which are not transferred to the candidate or to his or
her "candidate committee” be considered to be a "contribution"” to the Democratic
candidate and included within the "contribution" limit specified in Section 130.032.5,
RSMo, if the "expenditures” are made in direct response to the Republican media
campaign and in support of the Democratic candidate and the "expenditures” are
made by the Democratic State Committee and not directed or controlled by Democratic

candidate?

ANSWER: The answer to this question has been answered in question number 2. If the
expenditures made by the State Democratic Committee are made by the Committee, and
the candidate has not requested the expenditures be made, the candidate does not direct
or control the expenditures and the expenditures were not made with the cooperation of
the candidate or with the express or implied consent of the candidate, they are not
contributions to the candidate.

4. The Democratic State Committee proposes to make "expenditures” in support of
specific Democratic candidates for statewide office. The expenditures will not be
transferred to a candidate for statewide office or to the "candidate committee” for any
such candidate for statewide office. Instead, the funds to be expended and how they
will be expended will at all times remain and be subject to the direction, control and
determination of the Democratic State Committee and not the candidate.

a. Will the expenditures be considered as "contributions" of the Democratic
State Committee to the candidate within the meaning of the "contribution” limit
set forth in Section 130.032.5, RSMo, if they are made, directed and controlled
by the Democratic State Committee and not the Democratic candidate?

ANSWER: An expenditure is not a contribution to such a candidate so long as the
expenditure is made by and directed or controlled by the State Democratic Committee,
so long as the candidate and the State Democratic Committee do not cooperate on the
expenditure, and so long as the candidate does not, expressly or impliedly, consent to
the expenditure. The candidate cannot direct or control the expenditure, nor can the
expenditure be made in cooperation with, or with the express or implied consent of, the

candidate.

b. Will the expenditures be considered as "contributions"” by the Democrafic
State Committee to the candidate within the meaning of the "contribution” set
Jorth in Section 130.032.5, RSMo, if the Democratic State Committee merely
advises the candidate relative to the expenditures of funds in support of the
candidate with, however, the Democratic State Commiltee retaining the
decision making authority with respect to such expenditures at all imes, and
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with the Democratic State Committee actually making the final determination
as to the amount of such funds to be expended and how such funds will be
expended with there being no participation by the candidate in the making of

such final determinations?

ANSWER: The Commission would examine each expenditure on an individual basis.
For an expenditure to be independent and not a contribution to the candidate, such
expenditure must be free from the direction, control, request, or influence of the
candidate, either express or implied. The expenditure also cannot be made with the
cooperation or consent of the candidate. If a candidate is advised of the proposed
expenditure ahead of time, it might be construed to be an expenditure made either with
the cooperation or implied consent of that candidate.

5. The Democratic State Committee proposes to make "expenditures" in support of a
slate of or multiple Democratic candidates for multiple public offices. The
expenditures will not be transferred to any individual candidate or the "candidate
committee” for any individual candidate. Instead, the funds to be expended and how
they will be expended will at all times remain beyond the direction or control of any
individual candidate for public office. Will such expenditures be considered as
"contributions” to any individual candidate?

ANSWER: It is the traditional roles of political parties to support a list or slate of
candidates of the party. As previously stated, so long as the expenditure is not directed,
controlled, requested or influenced by such candidate, and as long as it is made without
the cooperation or consent of the candidate, such expenditure is not a contribution to that

candidate.

If you have any further questions, please feel free to contact this office.

Sincerely,

vy

Charles G. Lamb

(Acting) Administrative Secretary NOTICE
MCR:bd ::yone examining this advisory opinion should
careful to note that an opinion of the Missouri

Ethics Commission deals only with the specific
request to which the opinion responded and only
8s to the law as it existed at the date of the
response and cannot be refied upon for any other
purpose or in any other manner.



