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The Missouri Ethics Commission, at its November 18, 1997 meeting, discussed your request for
e an opinion. The following is the Commission’s responses to your questions:

1 Is our trade association in violation of Missouri statutes if the trade association
establishes a separate PAC for each of the regions of the association?

From the facts presented, the Commission stated the establishment of mulitiple continuing
committees by an association would not, in and of itself, be a violation of the sections of the law

over which the Commission has jurisdiction.

2. Currently, one of our senior vice presidents is the treasurer of the trade association’s
state PAC. Is it appropriate for this vice president, or another employee of the frade association,
to be the treasurer of each of the regional PACs?

It is not within the purview of the Commission to determine if it is “appropriate” for a particular
individual to serve as treasurer of a committee established pursuant to Chapter 130. Section
130.021, RSMo states: “Every committee shall have a treasurer who, except as provided in
subsection 10 of this section shall be a resident of this state.”

3. The trade association's staff is responsible for all of the accouniing and record-keeping
Jor the frade association’s state PAC. With the establishment of the regional PACs, can those
Sunctions still be performed by our staff or should an ouiside source perform those functions?
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Pursuant to section 130.058, RSMo, the candidate or the committee treasurer of any committee is
ultimately responsible for all reporting requirements pursuant to this chapter. The delegation of

functions is an internal matter.

4. What restrictions or guidelines exist regarding who may contribufe to each regional
PAC?

Restrictions and limitations on contributions may generally be found m section 130.031, RSMo.
However, you should be aware that federal law, over which the Commission does not have
jurisdiction, prohibits some contributions from specifically identified sources.

5. Is there any limitation on the distribution of monies from our trade association's stafe
PAC to our trade association’s regional PACs?

Contributions from one committee to another are permitted. Committees should be aware of the
restrictions and limitations on contributions found in section 130.031, RSMo.

6. Is there any reason our trade association would he prohibited from dissolving the
regional PACs and returning to one statewide PAC?

The termination of a continuing committee may be accomplished pursuant to sections 130.021.8
and 130.046.7, RSMo.

7. What are the defining characteristics that allow multiple state PACs for a single stafe
trade association?

The definttion of a committee is found in section 130.011(7), RSMo; the definition of a
continuing committee is found in section 130.011(10), RSMo; and the procedure to establish a
continuing committee is found m section 130.021, RSMo.

8. Is there any statutory reference that would allow our trade association to rely on an
administrative agency's written opinion in a court of law? Do you have any cites 1o Missouri
court decisions that uphold your opinions? Has anyone been convicted of violating this law who
received a contrary opinion from the Commission?

Section 105.955(16), RSMo, states:

“Any advisory opinion issued by the ethics commission shall act as legal
direction to any person requesting such opinion and no person shall be liable
for relying on the opinion and it shall act as a defense of justification against
prosecution."

QOur office is not aware of any court decision involving a written opinion of this
Commission.
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If you have any further questions, please feel free to contact this office.

Sincerely,

Executive Director

MCR:bd
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