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i Arwone examining tis advisory opinion should
| be cateful 1o note that an epinion of the Missouri
| | Ethics Commission desls only with the epecific
i request to wirich the apinion seaponded and only
‘ as 1o the law as it axisted &t the dste of the
! response and cannot be relled upon for any other
PUrpase Of in 8Ny Other MENNET.

i
‘At its March 13, 1998, meeting, the Commission considered your request for an
opinion. You asked about the scope and application of Section 105.454, RSMo.

More specifically, you requested an interpretation of the terms "serving in an executive
or administrative capacity” and asked what level of officials or employees within your
agency serve in such a capacity. In the Commission’s view, the terms “executive or
administrative” within Section 105.454 refer to the type of agency or organization in
which an employee or official serves. These terms serve to distinguish officials or
employees in bodies with executive or administrative functions from those persons
serving in legislative or judicial bodies. They do not refer to a particular level of
responsibility within an executive or administrative agency. Accordingly, it is the opinion
of the Commission that, because the Public Service Commission is an executive branch
agency, all employees or officials of that agency are subject to the provisions of

Section 105.454.

You also asked whether Section 105.454(5) prohibited former PSC employees from
working for companies that were regulated by the PSC or lobbying for such companies.
Section 105.454(5) does not absolutely bar a former official or employee from working
for a company that his or her former agency regulated. Instead, that provision restricts
particular types of activity, specifically, attempts to influence decisions of an agency of
the state or a political subdivision. Accordingly, a former employee or official of the
PSC would not be barred by Section 105.454(5) from working for a company regulated
by the PSC, but the former employee or official would be required to follow the
restrictions of Section 105.454(5) in any dealings with the PSC during one year after
leaving the agency. As a practical matter, this would place certain restrictions on the
ability of the former employee or official to engage in lobbying activities.
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The Commission emphasizes that its analysis of your opinion request is limited 10
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Section 105.454, RSMo, and does not address any other provision of law that might

apply to the circumstances you describe.

Sincerely,

Executive Dlrector
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request to which the opinion unpondod and only
as to the law as it existed at the date of the
response and cannot he relied upon for any other
purpose or in any ether manner.
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