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At the September 7, 1999 meeting of the Missouri Ethics Commission, your May 10,
1999 request for an advisory opinion was discussed. The following is the Commission’s
response to your question:

Would it be a conflict of interest for the road and bridge supervisor and another road and
bridge employee to, on their own time and using their own backhoe, do road work for the
fownships within Mercer County?

Section 105.454 states in pertinent part:

No elected or appointed offictal or employee of the state or any political
subdivision thereof, serving in an executive or administrative capacity, shall:

(1) Perform any service for any agency of the state, or for any political
subdivision thereof in which he or she is an officer or employee or over which he
or she has supervisory power for receipt or payment of any compensation, other
than of the compensation provided for the performance of his or her official
duties, in excess of five hundred dollars per transaction or one thousand five
hundred dollars per annum, except on transactions made pursuant to an award on
a contract let or sale made after public notice and competitive bidding, provided
that the bid or offer is the lowest received;

(2) Sell, rent or lease any property to any agency of the state, or to any
political subdivision thereof in which he or she is an officer or employee or over
which he or she has supervisory power and received consideration therefor in
excess of five hundred dollars per transaction or one thousand five hundred
dollars per year unless the transaction is made pursuant to an award on a contract
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fet or sale made after public notice and in the case of property other than
real property, competitive bidding, provided that the bid or offer accepted

is the lowest received; ...

{(4) Perform any services during the time of his or her office or
employment for any consideration from any person, firm or corporation,
other than the compensation provided for the performance of his or her
official duties, by which service he or she attempts to influence a decision
of any agency of the state, or of any political subdivision in which he or
she is an officer or employee or over which he or she has supervisory

power; ...

It is the opinion of the Commussion that Section 105.454, RSMo, applies to
individuals who are serving in an executive or admnistrative capacity for the state or one of
its political subdivisions. Therefore, a determination of which officers and employees of a
political subdivision are covered by those requirements and restrictions depends upon
whether they are performing in an “executive” or “administrative” capacity.

Individuals who serve in managenal and policy-making positions would normally
be covered by Section 105.454, RSMo, because they would be performing in executive or
administrative capacities, as those words are normally defined. (Dictionary definitions
indicate that persons who have managerial responsibilities or who manage or supervise the
execution, use or conduct of work would be “serving in an executive or administrative

capacity.”)

Because a county road and bridge “supervisor” wold normally manage or
supervise the execution, use or conduct of county road and bridge work, that county
employee would appear to be subject 10 subsections (1), {2) and (4) of Section 105.454(1).
Those provisions would prohibit him from being paid to do road work for towns within the
county if the work exceeds $500.00 per transaction or $1,500.00 per year, unless (a) he is
awarded a contract after going through a notice and bidding process, or (b) he has no
supervisory power over the townships with which he proposes to do road work.

The powers and duties of the other road and bridge employee would need to be
reviewed as outlined above for executive or administrative responsibilities to determine
whether the prohibitions of Section 105.454 would apply to him or her.

This response has focused on the most likely potential conflict of interest problem
areas. The employees should also be advised that the provisions of Section 105.452,
RSMo (regarding such things as the misuse of confidential information and acting on
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matters to enrich themselves) would also be potentially applicable, depending upon the
facts of each situation.

Sincere

ty
CHa ‘ b,W

Executive Director

NOTICE

Anyone examining this advisory opinion shouid
be careful to note that an opinion of the Missouri
Ethics Commisgsion deals only with the specific
request to which the opinion responded and only
as to the law as it existed at the date of the
response and cannot be relied upon for any other
purpase or in any othar manner,



