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Anyone examining this advisory opinion should
be careful to note that an opinion of the Missouri
Ethics Commission deais only with the specific
request to which the opinion responded and only
as to the law as it existed at the date of the
response and cannot be relied upon for any other
purpose of in any other manner.

At the December 14, 1999 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an
opinion was discussed. The following is the Commission’s response to your question:

Are state grant recipients considered 1o have a “contractual relationship” to the stale pursuant
to 130.041(3)(a), RSMo? If so, who in the recipient organization is required to indicate the
relationship? :

As provided in section 130.041.1, RSMo, candidates are required to file disclosure reports of
receipts and expenditures. Subsection 3 describes the types of receipts that must be reported.
Subsection 3(a) states in relevant part, “... the candidate committee ... shall make a reasonable
effort to obtain and report a description of any contractual relationship over five hundred dollars
between the contributor and the state if the candidate is seeking election to a state office or
between the contributor and any political subdivision of the state if the candidate is seeking
election to another political subdivision of the state.”

Section 130.041.1(3)(a), RSMo, places a responsibility on each candidate committee to make
reasonable efforts to determine whether there is a contractual relationship between a contributor
and the state or a political subdivision. The word “contractual” in the term “contractual
relationship” suggests that there are the standard indicia of a contract in the relationship between
the parties, most particularly obligations by both parties. While grants in their purest forms are
unconditional gifts from one entity to another, the Commission believes that most grants from the
state or political subdivisions more closely resemble a contract.

Therefore, the Commission believes that the candidate committee has a duty to make reasonable
efforts to determine whether the contributor has a contractual relationship with the state or a
political subdivision, and that it is reasonable for the candidate committee to rely on the
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representations of the contributor absent some clear indicators to the contrary. However, if a
contributor asks the candidate or the candidate committee whether grants are considered
“contractual relationships”, as that term is used in section 130.041.1(3)(a), RSMo, it would be
prudent and advisable to advise the contributor that the grant is likely a contractual relationship.
The Commission remains committed that the spirit of the law of campaign finance requires fufl
disclosure, and that the candidates and committees should err on the side of more disclosure, not

less.

Sincerely,

Executive Director
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