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July 16, 2004 NOTICE

Anyone sxamining this adviesry opinien
be careful to nota that en epinion of the
request to which the opinion responded and only

as to the law as it sxisted 8t the dete. of the

{

response and cannot be refied upon for any other
purpose or in any other mannes.

At the July 15, 2004 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The following 1s the Commission’s response to your questions:

1. Is there any prohibition whatsoever on a candidate loaning money to their own candidate
comntittee?

It 1s clear under Missouri statutes and caselaw that there 1s no limitation on the amounts that a
candidate may contribute to the candidate’s own campaign. Therefore, if a loan is a contribution,
there is no limit on the amount that a candidate may loan to his or her own campaign. Section
130.011(12), RSMo defines a contribution as, “A payment, gift, loan, advance, deposit, or
donation of money or anything of value,...”. Therefore, under the Missouri campaign finance
laws, there is no limit on the amount that a candidate may loan to his or her own campaign.

2. Is there any interpretation of any existing law, regulation, or constitutional provision that
would limit in gny way the use of marital assets by a candidate in loaning money to their
committee? (emphasis in original)

The langnage of your question suggests that you are asking for an interpretation of law that is
beyond the scope of this Commission’s authority. This opinion is limited to an interpretation of
Missouri law over which this Commission has jurisdiction.

The use of the term “marital assets” in your question is confusing because that term is defined
only in the context of legal actions related to marital separation and dissolution. See section
452.330, RSMo. Instead, it is more appropriate to examine the limitations on the use of funds
held jointly between spouses, one of whom is the candidate, in the candidate’s campaign. While
@ there is no limit on the amount of a candidate’s funds that may be contributed to that candidate’s
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own campaign, the separate funds of the candidate’s spouse or family members are subject 10 e
statutory contribution limits. Unlike some other states that make an exception to the contribution
limits for members of a candidate’s immediate family, there is no such exception in Missouri.

The Commission opines that there is no limit on the amount of funds that can be used if the
candidate has an undivided full interest in funds. An example would be funds held with a spouse

-as tenants by the entirety or joint tenants. And, any funds held separately by a spouse are subject

to contribution limits.

Sincerely,

R. F. Connor
Executive Director
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