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" . Churches and Sections 130.047 and 130.048, RSMo.

" At the Séptember 8, 2006 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an
opinion was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

Please advise whether, in the opinion of the Ethics Commission, churches and religious non-
profits who take a position, express an opinion, or make a call to action regarding the proposed
ballot initiative are required to report their expenditures. Please also indicate whether it
matters that the communications are directed to members or attendees of the church, or if the
communications are sent to the general public.

For example, if a church mails a newsletter to its members and one page of a 4-page newsletter
mentions the ballot measure, and if the expenditure for the entire piece is over §2000, is the
church subject to the requirements of section 130.048?

If a church takes out an ad in a newspaper owned by the denomination and seeks to inform and
educate its members about a Bible-based position on Amendment 2, is the church subject to the
requirements of section 130.047 or .0487

The reporting requirements contained in Section 130.047 apply to “any person” as defined in
Section 130.011(22). The requirements of Section 130.048 apply to “any membership
organization, proprietorship, labor organization, corporation, assoclation or other entity.” Given
the plain language of these statutes, “churches and religious organizations” fall within these
defirutions
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The specific reporting requirements depend on whether any dissemination advocating a position
is external or strictly intemal. The reporting requirements of Section 130.047 apply to “an
expenditure or expenditures aggregating five hundred dollars or more int support of, or opposition
to ...the qualification or passage of one or more ballot measures. The requirements of Section
130.048 apply to “[t]he internal dissemination by any membership organization, proprietorship,
labor organization, corporation, association or other entity... of information advocating... the
passage or defeat of a ballot measure to its members, employees or shareholders, the cost of
which is more than two thousand dollars in support of or in opposition to... the qualification or
passage of one or more ballot measures in a calendar year...”

Again, the answers to these questions would depend on a specific set of facts.

Is there any basis in prior decisions of the commission or in case law for an exemption for
churches or religious organizations from such reporting requirements, under the First
Amendment or otherwise?

The language of your question suggests that you are asking for an interpretation of law that is
beyond the scope of the Commission’s authority. This opinion is limited to an interpretation of
Missouri law over which this Commission has jurisdiction.

Sincerely,

R.F. Connor aé

Executive Director
NOTICE
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Anyane examining this advisory opinion should
be careful to note that an opinion of the Missouri
Ethics Comrnission deals only with the specific
request to which the opinion responded and only
as te the iaw as it existed at the date of the
respoense and cannot be religd upon for any other
purpose or in any other manner,



