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At the April 1, 2009 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

I have been on an ambulance district board for a number of years; however, I recently accepted
a position with a local fire protection district which, by law, disqualifies me from serving on an
ambulance board, RSMo 321.017. I am resigning my position on the board effective this month.

The board wishes to hire me as a secretary treasurer so that I may continue taking the minuies
and managing the finances of the district. It is my understanding, based on what our district
attorney has told us, that the secretary treasurer need not be a member of the board. RSMo
190.055.  Further state law provides that a person may not “perform any service for
consideration, during one year after termination of his or her office...by which performance he
or she attempts to influence a decision of any...political subdivision in which he was an officer.
RSMo 105.454.

My duties would be to prepare an agenda and take minutes of the meetings; reconcile bank
statements, pay bills and invest funds as directed by the board. I would not be participating in
board discussion or advising the board on investments in any way.

The Commission takes no position as to whether or not a secretary or treasurer of an ambulance
district must be a member of the board. Assuming that a non-board member may serve in that
capacity, Section 105.454. RSMo prohibits the performing of any service for consideration, for
one year by which you altempt to influence a decision of the board. To the extent that you will
be performing duties which are purely ministerial, there is no violation of the statute. The
Commission also directs you to MEC Opinion Numbers 2009.01.C1.001, 2008.09.CI1.008,
2008.03.CL.001 and 2003.01.101.

Sincerely,
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Julie A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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