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Opinion No. 2009.10.C1.004

At the October 6, 2009 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

I am writing this letter to ask for clarification of rules for outside employment. I am currently
serving as a State Representative of the Missouri General Assembly. I also have a private
consulting company that I operate. I have been presented with the opportunity to do some work
with another consulting company as a subcontractor.

The other consulting company works with private companies but may also contract with school
districts and local government entities in the state of Missouri to provide management services.
I am requesting clarification from the Ethics Commission regarding the propriety of my working
as a subcontractor for this consulting company given these circumstances. I would not be an
employee of the other consulting firm but would contract with them to provide some services to
their clients.

Please advise if this arrangement is allowed under the Missouri Ethics laws for elected officials.

Your question raises a number of issues which should be considered prior to entering any
contractual relationship as a subcontractor for consulting services. In general, the conflict of
interest statutes which should be considered can be found in §105.450 through §105.456, RSMo,
and §105.461, RSMo.

§105.456, RSMo which specifically applies to members of the General Assembly provides as
follows:
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1. No member of the general assembly or the governor, lieutenant governor, attorney
general, secretary of state, state treasurer or state auditor shall:

(1) Perform any service for the state or any political subdivision of the state or any
agency of the state or any political subdivision thereof or act in his or her official capacity
or perform duties associated with his or her position for any person for any consideration
other than the compensation provided for the performance of his or her official duties; or

(3) Attempt, for compensation other than the compensation provided for the performance
of his or her official duties, to influence the decision of any agency of the state on any
matter, except that this provision shall not be construed to prohibit such person from
participating for compensation in any adversary proceeding or in the preparation or filing
of any public document or conference thereon. The exception for a conference upon a
public document shall not permit any member of the general assembly or the governor,
lieutenant governor, attorney general, secretary of state, state treasurer or state auditor to
receive any consideration for the purpose of attempting to influence the decision of any
agency of the state on behalf of any person with regard to any application, bid or request
for a state grant, loan, appropriation, contract, award, permit other than matters involving
a driver's license, or job before any state agency, commission, or elected official.
Notwithstanding Missouri supreme court rule 1.10 of rule 4 or any other court rule or law
to the contrary, other members of a firm, professional corporation or partnership shall not
be prohibited pursuant to this subdivision from representing a person or other entity
solely because a member of the firm, professional corporation or partnership serves in the
general assembly, provided that such official does not share directly in the compensation
earned, so far as the same may reasonably be accounted, for such activity by the firm or
by any other member of the firm. This subdivision shall not be construed to prohibit any
inquiry for information or the representation of a person without consideration before a
state agency or in a matter involving the state if no consideration is given, charged or
promised in consequence thereof.

2. No sole proprietorship, partnership, joint venture, or corporation in which a member of
the general assembly, governor, lieutenant governor, attorney general, secretary of state,
state treasurer, state auditor or spouse of such official, is the sole proprietor, a partner
having more than a ten percent partnership interest, or a coparticipant or owner of in
excess of ten percent of the outstanding shares of any class of stock, shall:

(1) Perform any service for the state or any political subdivision thereof or any agency of
the state or political subdivision for any consideration in excess of five hundred dollars
per transaction or one thousand five hundred dollars per annum unless the transaction is
made pursuant to an award on a contract let or sale made after public notice and
competitive bidding, provided that the bid or offer accepted is the lowest received...

§105.456.1(1), RSMo prohibits you from performing any service for the state or political
subdivision of the state in your official capacity for any compensation other than your
compensation as a member of the General Assembly. As recently stated in opinions
2009.04.CI.002 and 2008.09.CI.007, you must make every effort to separate any services
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performed in your consulting business from your official position as an elected official. In
addition you must make any necessary disclosures as required by §105.461, RSMo.

While your question does not provide details of your ownership of your consulting business,
§105.456.2, RSMo does provide that certain businesses in which you may have an interest may
conduct business with the state or a political subdivision if the transaction is made pursuant to
competitive bidding in which the bid or offer is the lowest received. The common law rule
disfavored public officials from having contracts with the body they represent. See Becker v. St.
Francois County, 421 SW.2d 779 (Mo. 1967); Polk Twp., Sullivan County, Spencer, 259 S.E. 2d
804(Mo. 1953); Nodaway County v. Kidder, 129 S.E. 2d 857 (Mo. 1929). In general, statutes
regarding pay for public officials are strictly construed against the official receiving the pay.
Maxwell v. Daviess County, 190 S.W. 3d 606, 613-14 (Mo. App. W.D. 2006).

While §105.456.2, RSMo does not specifically address a subcontracting arrangement, a strict
reading of the statute suggests that because you will be ultimately performing a service for the
state or a political subdivision, services performed in excess of $ 500.00 per transaction or
$5,000.00 per annum must be made after public notice and competitive bidding. Therefore, the
initial contract entered into by the contractor must be the lowest received.

Finally, you indicate that the contract entered into may concern consulting services to provide
management services. Because the term “management services” may suggest issues of influence,
be cognizant of §105.456.3, RSMo which prohibits you from attempting, for compensation, from
influencing the decision of any agency of the state on any matter. Also be aware of the

provisions of §105.452 and §105.454, RSMo.

Sincerely,
<Y (e

Julie A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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