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At the March 3, 2010 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

May a sitting state legislator, acting as the paid director of a local nonprofit agency, meet with
city elected officials of the city in which his/her district resides, to discuss changes to city codes
or ordinances? May he/she do so with city elected officials of cities in which his/her district
does not reside, but are within the State of Missouri?

May a sitting state legislator, acting as the paid director of a local nonprofit agency, meet with
staff from county agencies which receive state funding, such as the county health department to
discuss private foundation funded programs the nonprofit agency is involved in planning and
promoting?

May a sitting state legislator, acting as the paid director of a local nonprofit agency, provide
public testimony to committees, subcommittees or full meetings of the city council of the city in
which his/her state legislative district reside? May he/she do so in front of such groups for cities
in which his/her district does not reside, but are within the State of Missouri?

May a sitting legislator, acting as the paid director of a local nonprofit agency, meet with
County elected officials to discuss land use codes or ordinances if the county contains his/her
legislative district? May he/she do is if the County does not?

The conflict of interest statutes which should be considered can be found in §105.450 through
§105.456, RSMo, and §105.461, RSMo. In addition, Article III, Section 12 prohibits a member
of the General Assembly from holding any lucrative office or employment under the United
States, this state or any municipality of the state.

Your request involves employment as the director of a local nonprofit agency which may involve
contact and meetings with local agencies and elected officials while you are also a sitting
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legislator. It is assumed that the meetings and/or testimony you reference are on behalf of the
local nonprofit agency.

General Principals

As recently stated in Opinions 2009.10.CL004, 2009.04.CI1.002 and 2008.09.CI.007, you must
make every effort to separate any services performed on behalf of the local nonprofit agency
from your official position as an elected official. The Commission reminds you that you cannot
vote on any measure which would give preferential treatment to the local nonprofit agency. In
addition you must make any necessary disclosures as required by §105.461, RSMo. Also be
cognizant of the provisions of Section 105.452, RSMo. You should also contact the Chief Clerk
of the House of Representatives or the Secretary of the Senate to determine if that body has any
rules concerning such activity.

§105.456, RSMo which specifically applies to members of the General Assembly provides as
follows:

1. No member of the general assembly or the governor, lieutenant governor, attorney
general, secretary of state, state treasurer or state auditor shall:

(1) Perform any service for the state or any political subdivision of the state or any
agency of the state or any political subdivision thereof or act in his or her official capacity
or perform duties associated with his or her position for any person for any consideration
other than the compensation provided for the performance of his or her official duties; or

(3) Attempt, for compensation other than the compensation provided for the performance
of his or her official duties, to influence the decision of any agency of the state on any
matter, except that this provision shall not be construed to prohibit such person from
participating for compensation in any adversary proceeding or in the preparation or filing
of any public document or conference thereon

§105.456.1(1), RSMo prohibits you from performing any service for the state or political
subdivision of the state in your official capacity for any compensation other than your
compensation as a member of the General Assembly. In your request, you do not suggest that
you will be performing any services for the state or a political subdivision of the state.

§105.456.1(3), RSMo prohibits you from attempting, for compensation other than your
compensation as a state legislator, to influence the decision of any agency of the state on any
matter. Unlike Section 1 of the statute, this section does not specifically reference a political
subdivision of the state.
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While §105.456.1(3), RSMo does not define “agency of the state,” previous opinions have found
no prohibition under this section under the following circumstances. In Opinion 1997.06.112,
the Commission stated that service by a state legislator on a not-for-profit corporate board did
not violate the laws. In Opinion 1994.12.141, RSMo the Commission found no conflict of
interest for a member of the General Assembly who was also employed with a Neighborhood
Center to solicit funds from the federal government, a neighboring state government, a city or
county of the State of Missouri, or private corporations and foundations. This was provided that
the agency was not a state agency of Missouri. Other opinions have stated that service on a
community task force did not violate the laws, see Opinion No. 1996.06.134, and that
employment with an electric cooperative for economic development consulting did not itself
violate the laws, see 1994.08.124. All of these opinions were issued prior to the establishment of
the elected local government official lobbyist category in January 1, 2007, as discussed below.

More recently in Opinion No. 2007.03.L.008- 7, the Commission expressed serious concerns
about the ability of a member of the General Assembly to avoid violation of conflict of interest
laws while also being under contract to fundraise for groups which engage in education and
grassroots lobbying campaigns. Concerns included the conflict of interest statutes, potential
lobbyist reporting statutes, and campaign finance disclosure statutes.

All four questions address meetings and public testimony concerning issues on behalf of the
local nonprofit agency with local elected officials or staff of county agencies which receive state
funding. You do not state whether the meetings or testimony are an attempt to influence
decisions on those matters. :

In the event that any meetings or public testimony with local elected officials include an attempt
to influence decisions on the matters raised, you should also consider whether your employment
would require you to register as an "elected local government official lobbyist" under §105.470
(1), RSMo. That statute would require you to register if you are employed specifically for the
purpose of attempting to influence any action by a local government official elected in a county,
city, town, or village with an annual operating budget of over ten million dollars.

In the event you would be required to register, you should consider whether your registration and
actions while a sitting member of the General Assembly raise any inherent conflict issues for
you, especially while representing your District in the General Assembly. For example § 21.420,
RSMo makes it unlawful for a lobbyist to go upon the House or Senate floor except upon
invitation by the House.

Most of your questions involve meetings or testimony before local elected officials and agencies,
both within and outside your district. As stated above, you must make every effort to separate
any services performed on behalf of the local nonprofit agency from your official position as an
elected official. To the extent that you interact with officials within your District, this may raise
additional issues for you.
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With consideration of the general principals outlined above, the Commission offers the following
regarding your specific questions:

Meetings with city elected officials to discuss changes to city codes or ordinances and

meetings with county elected officials to discuss land use codes or ordinances

Consideration should be given to whether such meetings will be conducted to attempt to
influence the elected officials. Because you state that the meeting will be conducted to discuss
changes in city codes or ordinances, or land use codes or ordinances, the matters being discussed
in and of themselves suggest that there may be an attempt to influence the officials. For that
reason you should consult the definition of elected local government official lobbyist and
whether you have been specifically employed for this purpose. This will not depend on whether
or not the officials are in the district you represent. In the event you determine that you are not
required to register as a lobbyist, you might consider any potential conflicts which may arrise as
a member of the General Assembly as outlined above.

Meetings with staff from county agencies which receive state funding, such as the county
health department to discuss private foundation funded programs the nonprofit agency is
involved in planning and promoting

This question does not involve contact with local elected officials or meetings to discuss state
funding which could involve the prohibition in §105.456.1(3), RSMo against attempting to
influence a decision of an agency of the state. Because you state that discussions may involve
private foundation funded programs, it does not appear on its face that such meetings as posed
would implicate the conflict of interest laws under Chapter 105.

Public testimony to committees, subcommittees or full meetings of a city council

You might also be guided by analogy to §105.470 (5), RSMo which states that 1) responding to
any request for information made by any public official or employee of the legislative branch of
government, or 2) testifying as a witness before the general assembly or any committee thereof
does not in and of itself cause a person to be a legislative lobbyist. Assuming that any testimony
would be in your capacity as director of the local nonprofit agency, merely providing public
testimony on issues would not in and of itself appear to implicate provisions of Chapter 105.

Sincerely,

C Y. (O

Julie A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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