MISSOURI ETHICS COMMISSION
, P.O.Box 1254
. Jefferson City, MO 65102

WW}?V JNeC.mo.gov
(573) 751-2020 / (800) 392-8660

Julie A. Allen
Executive Director

August 23, 2010

‘Opinion No. 2010.08.CF.003

At the August 23, 2010 meeting, the Missouri Ethics Commission amended the opinion first issued to you
on August 16, 2010.  The following is the Commission’s response to your questions and amends any

previous response to your question as follows:

Our organization is a 501¢6 trade association. Our individual members contribute to a
continuing committee through both dues billing and direct contributions. Those
individual contributions are divided between our local and state continuing committees.
Member payments by check or credit card are paid to the association.

Under SB844, effective August 28, 2010, can we as a local 501c6 trade association
collect PAC contributions from our individual members, then send a portion of those
contributions from our local association to our state association (either to the association
or to the state association PAC), and a portion to our local PAC? The checks would be
written from the association and not the PAC, and deposited into the PAC account. The

contributions would all be individually reported to the MEC.

SB844, effective August 28, 2010, repeals the category of “continuing committee” under
Chapter 130. The legislature has created a category of “political action comumittee” under
§130.011, RSMo under the same definition that existed for continuing committees. §130.031.13,

RSMo, effective August 28, 2010, states the following:

Political action committees shall only receive contributions from individuals; unions;
federal political action committees; and corporations, associations, and partnerships
formed under chapters 347 to 360, and shall be prohibited from receiving contributions
from other political action committees, candidate committees, political party committees,
campaign committees, exploratory committees, or debt service committees. ..

Effective August 28, 2010, political action comumittees can receive contributions from

individuals and associations formed under chapters 347 to 360. PACS are prohibited from

receiving contributions from other political action committees. PACS may receive contributions
directly from your individual members, but PACS cannot receive contributions from other PACs.




August 23, 2010
Page 2

Your request is based upon individual contributions from members which are paid to your.
association. The Commission does not take a position on whether the law governing your
association authorizes you to deposit contributions which meet the definition of §130.011, RSMo
into your association account. There are a number of provisions in Chapter 130 however, you

should be aware of.
§130.011(7), RSMo defines a “committee” under the campaign finance disclosure law as:

a person or any combination of persons, who accepts contributions or makes expenditures
for the primary or incidental purpose of influencing or attempting to influence the action
of voters for or against the nomination or election to public office of one or more
candidates or the qualification, passage or defeat of any ballot measure or for the purpose
of paying a previously incurred campaign debt or obligation of a candidate or the debts or
obligations of a committee or for the purpose of contributing funds to another committee:

(a) "Committee", does not include:

c. A corporation, cooperative association, partnership, proprietorship, or joint venture
organized or operated for a primary or principal purpose other than that of influencing or
attempting to influence the action of voters for or against the nomination or election to
public office of one or more candidates or the qualification, passage or defeat of any
ballot measure, and it accepts no contributions, and all expenditures it makes are from its
own funds or property obtained in the usual course of business or in any commercial or -
other transaction and which are not contributions as defined by subdivision (12) of this

section;

e. A person who acts as an authorized agent for a committee in soliciting or receiving
contributions or in making expenditures or incurring indebtedness on behalf of the
committee if such person renders to the committee treasurer or deputy treasurer or
candidate, if applicable, an accurate account of each receipt or other transaction in the
detail required by the treasurer to comply with all record-keeping and reporting

requirements of this chapter;

In the event that your association or the state association is a corporation which accepts
contributions and makes expenditures under this definition, that association may be considered a
“committee” which meets the definition of political action committee under SB844. The
prohibitions of §130.031.13, RSMo then apply. In the event your association is acting as an
authorized agent for a committee, you would not be considered a committee as long as you
comply with the record-keeping and notice requirements. Finally, in the event your association
is a “connected organization under the definition of §130.011(11), RSMo, it must be listed on an
affiliated committee’s statement of committee organization under §130.021.5(1) and (5), RSMo.

§130.021.4(1) RSMo, specifically provides that contributions received by a committee shall be
deposited in a committee's official depository account. Contributions shall not be accepted and
expenditures shall not be made by a committee except by or through an official depository
account and the comumittee treasurer, deputy treasurer or candidate. The statute also specifically
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states that contributions received by a committee shall not be commingled with any funds of an
agent of the committee.

§130.036.1, RSMo contains an exception to the prohibition on commingling of funds for
individuals and specific entities which serve as agents. That section provides:

Notwithstanding the provisions of subsection 4 of section 130.021 prohibiting
commingling of funds, an individual, trade or professional association, business entity, or
labor organization which acts as an agent for a committee in receiving contributions may
deposit contributions received on behalf of the committee to the agent's account within a
financial institution within this state, for purposes of facilitating transmittal of the
contributions to the candidate, committee treasurer or deputy treasurer. Such
contributions shall not be held in the agent's account for more than five days after the
date the contribution was received by the agent, and shall not be transferred to the
account of any other agent or person, other than the committee treasurer.

Therefore, in the event your association is acting as an agent for a committee in receiving
contributions, Chapter 130 permits you to deposit the contributions into your general fund within
a financial institution in the State of Missouri, for the purpose of transmitting the contributions to
a committee. The contributions cannot be held for more than 5 days following receipt and must
be transferred within that time to the committee treasurer along with the individual contributor
information as set forth in Chapter 130, RSMo. This will permit the political action committee
to report the identity of the contributor and the amount of the contribution.

Sincerely,

- X e

Julie A. Allen
Executive Director, PMP, CPA

Missouri Ethics Commission
State of Missouri




