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October 12, 2011

Opinion No. 2011.10.CL005

At the October 7, 2011 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion was
discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

[W]ould it be appropriate for the County Commission to appoint someone or would it be
appropriate for someone to serve on the SB40 Board that has a child, sibling, or other relative
either employed as workshop staff or as a client in the workshop to which the Board votes to
allocate ballot mandated tax money to? Similarly, would it be a conflict of inierest to sit on the
Board and be an employee of the workshop yourself?

We have recently had two applicants to the Board, one of whom has a sister employed as a
workshop staff member and the other has a sister working in the workshop as a client. I'would

like some clear guidance as who is eligible for uppointment in order to avoid any conflicis of
interest.

Under Section 105.957, RSMo, the Missouri Ethics Commission may issue a written opinion
regarding any issue on which Commission can receive a complaint pursuant to Section 105,957,
RSMo. The Commission receives complaints alleging violation of the conflict of interest laws
contained in Sections 105.450 to 105.468, RSMo. The Commission also receives complaints
alleging violations of the provisions of state statutes relating to the official conduct of officials or
employees of the state and its political subdivisions.

Missouri law provides general prohibitions on the actions of elected and appointed officials and
employees. See, for example, Sections 105.452 through 105.458, RSMo. Section 205.970,

RSMo, specifically governs the qualifications, terms, officers, powers and duties of the Board of
Directors of “SB40” Boards.

Since the time that the Missouri Fthics Commission received this opinion request, you have also
received a legal opinion from your prosecuting attorney, The prosecuting attorney serves as the
legal advisor to counties pursuant to Section 56.070, RSMo. While you have requested an
opinion pursuant to Section 105.96.1.16, RSMo, the Commission encourages you to consult with
your legal advisor on such matters. In additien, while the Commission will give guidance about
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the law, you must consult with your legal advisor regarding any specific applications and
appointment of individuals to the SB40 Board. This opinion is issued within the context of
Missouri’s statutes governing such issues, and assumes the facts presented by you it your letter,

SB40 BOARDS: BACKGROUND

“Senate Bill 40,” sometimes referred to as “SB40,” is codified at Section 205.968 through
205.973, RSMo. It authorizes the creation of'a board of directors, (generally referred to as an
“SB40 Board™). Senate Bill 40 contains specific provisions governing the qualifications of board
members. It also contains specific provisions governing employment by Board members and
certain persons related to Board members. Any board member should be aware of these specific
provisions in addition to the general provisions governing the conduct of appointed officials and
employees. Any discussion of Senate Bill 40 contained herein is included solely for the purpose
of providing context for this advisory opinion; the Commission provides no guidance or

authority on any provision in Senate Biil 40 other than those governing the official conduct of
Board members and Board employees.

Under Section 205.968, RSMo, the SB40 Board is a politicai subdivision. SB40 Board members
are “appointed officials” governed by the terms of Section 105.452, RSMo. They are also
appointed officials “serving in an . . . administrative capacity” governed by Section 105.454,

RSMo. Finally, they are members of the governing body of a political subdivision governed by

Section 105.458, RSMo.

We understand from your letter that your county has an SB40 Board, and that, pursuant to
Section 205.970.6, RSMo, the Board has chosen to contract with a private, not-for-profit
corporation to provide services. We assume for purposes of this opinion that the Board does not
maintain any administrative control, management, or personne] decisions over the private not-
for-profit corporation other than the oversight necessary to ensure that the funds provided to the
corporation are spent in accordance with law. We also assume that employees of the worlkshop
are employees of the private, not-for-profit corporation, and not employees of the Board itself,

Board members should be aware of the conflict of interest statutes governing appointed public -
officials and employees. As stated in Opinion No. 2007.02.CL001-1, the Commission
encourages Board members to recognize that they cannot use the position for private gain,

Board members should also consult any relevant Board policy or procedure in addition to the
state statutes.

DISCUSSION

L May the County Commission appoint a person to, and may that person serve on, the
Board when that person has a child, sibling, or other relative employed as workshop
staff?

There does not appear to be a prohibition against a person serving on an SB40 Board where such
a person’s child, sibling, or other relative is employed by a private, not-for-profic corporation
with whom the Board has a contract to provide services,
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Section 205.970.11, RSMo, provides that “No person shall be employed by the Board who is
related within the third degree by blood or by marriage to any member of the Board.” This
statute would not apply when the relative is not an employee of the Board but rather an employee
of a private corporation that receives funds from the Board. You should consult with your local

prosecuting attorey to determine on a case-by-case basis whether a person meets the legal
definition of “employee” of the Board.

Board members should be aware that article V11, Section 6 of the Missouri Constitution prohibits
any public officer from naming or appointing to public office or public employment “any relative
within the fourth degree, by consanguinity or affinity.” Mo. CONST. art. VII, § 6. Once
appointed to the Board, any Board member who then names or appoints to public employment
any such relative would forfeit a position with the Board. If such a relative is already employed

by the Board, the Board member would not forfeit the position. See MEC Opinion No.
2001.10.109.

i May the County Commission appoint a person to, and may such a person serve on, the

Board when that person has a child, sibling, or other relative who is a client in the
workshop?

There does not appear to be a prohibition against a person serving on an SB40 Board where such
a person’s child, sibling, or other relative is 2 client of a sheltered workshop.

Section 205.970, RSMo, requires that two of the nine Board members “shall be related by blood
or marriage within the third degree to a handicapped person as defined in Section 205.968.” The
statute defines “handicapped person™ as a person “who is lower range educable or upper range
trainable mentally retarded or a person who has a developmental disability.” The Board may
provide for services “only . . . for those persons defined as handicapped persons . . . in this
section whether or not employed at the facility or in the community.” See § 205.968, RSMo.

The statute appears to require, rather than prohibit, at least some Board members who have
family members “within the third degree” of relationship who qualify for services with the
Board. A child is a family member within one degree of relationship. A sibling is a family
member within twe degrees of refationship. For a complete list of family relationships, see the
Ethics Commission’s chart at http:/mec.mo.gov/WebDocs/PDF/Misc/RelationshipChart.pdf,

Regardless of Board qualifications, a Board member must not provide himself, a spouse, or a
dependent child any “special monetary benefit” in violation of Section 105.452.1(4), RSMo.

II1. May a Board member be an employee of the workshop?

Section 205.970.10, RSMo, provides that, “Individual Board members shall not be eligible for
employment by the Board within twelve menths of termination of service as a member of the
Board.” Similarly, Section 105.454 would prohibit a Roard member from performing scrvices
for the Board for any consideration other than the compensation provided for the performance of
his or her official duties as Board member, (See Ethics Opinion 2008.09.CL008).
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These statutes would not apply to a Board member (or former Board member) who is not an
employee of the Board but rather an employee of a private corporation that receives funds from
the Board. You should consult with your local prosecuting attorney to determine on a case-by-
case basis whether a person meets the legal definition of “employee” of the Board.

Even to the extent that Sections 205.970.10 and 105.454, RSMo, would permit a Board member
to also be an employee of the workshop, that Board member must not act or refrain from acting
by reason of his or her employment with the workshop, and must not use or disclose any
conftdential information in violation of Section 105,452, RSMo. Likewise, the Board member
must not perform any service for consideration for the Board, and must not sell, rent or lease any

property to the Board, in any manner that would violate Section 105.454, RSMo, or Section
105.458, RSMo.

Finally, be aware that for any officer or director of a workshop, that workshop is a “business

with which a person is associated,” which triggers additional prohibitions under Sections
105.452, 105.454, and 105.462, RSMo.

Sincerely,

Julie A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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