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Dear

Atthe July 2, 2012 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion was
discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

Question 1. Does Missouri law permit the non-profit corporation to establish and register a
political committee fo accept contributions from individuals designated for Missouri candidates?

Under Missouri law, a corporation: may establish a committee for the purpose of accepting
contributions from individuals designated for Missouri candidates. A Missouri “continuing
committee” includes, but is not limited to:

any commitiee organized or sponsored by a business entity ... and
whose primary purpose is to solicit, accept and use contributions
from the members, employees or stockholders of such entity and
any individual or group of individuals who accept and usc

contributions to influence or attempt to influence the action of
voters.

§ 130.011(10), RSMo.

Such. a continuing committee “shall be formed no later than sixty days prior to the election for
which the committee receives contributions or makes expenditures.” § 130.011, RSMo.

Note that Missouri law prohibits contributions from being made or accepted “directly or
indirectly, in a fictitious name, in the name of another person, or by or through another person in

such a manner as to conceal the identity of the actual source of the contribution.” § 130.031.3,
RSMo.

Every person who acts as an agent for a committee in receiving contributions for that committee
shall, on request of that committee’s treasurer or candidate, but in any event within five days
after any such action, render to the candidate, committee treasurer or deputy treasurer a detailed
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account thereof, including the names, addresses, dates, exact amounts and any other details

required -by the candidate, treasurer or deputy treasurer to comply with Chapter 130, RSMo.
§ 130.036.1, RSMo.

Notwithstanding the provisions of Section 130.021.4, RSMo, an individual, trade or professional
association, business entity, or labor organization that acts as an agent for a committee in
receiving contributions may deposit contributions received on behalf of the committee to the
agent’s account within a financial institution within Missouri, for purposes of facilitating
transmittal of the contributions to the candidate, committee treasurer or deputy treasurer. Such
contributions shall not be held in the agent’s account for more than five days after the date the
contribution was received by the agent, and shall not be transferred to the account of any other
agent or person, other than the committee treasurer. § 130.036.1, RSMo.

Question 2.  May the state continuing committee collect these contributions Jor each candidate
as designated by the donors, and distribute these contributions to each candidaie as a
contribution from the state comtinuing commitiee as long as all required original source
contributor information accompanies the contribution and is reported pursuant to
$130.041.1(10), RSMo? Each individual contributor will be identified and reported on the siate
continuing committee’s reports. Should the candidates also report the individual contributors or

do they simply report the contribution amount as a single contribution Jrom the state coniinuing
committee to each candidate?

A state continuing commiitee may act as an agent in collecting contributions restricted or
designated for particular candidates. Due to the similarity of the issue and reporting
requirements, the committee should follow the approach set forth in the Federal Election
Commission’s advisory opinion regarding “earmarked contributions,” FEC Op. 2012-03 (March
1,2012).  Under that approach, because the continuing committee does not actually use the
contribution or maintain any direction or control over the contribution, the continuing commitiee
should report the contribution as a “miscellaneous receipt,” and when the funds are transferred to

the candidate committee, the continuing commitiee should report that as a “miscellancous

expenditure.” The continuing committee must report additional information as set forth below.
The candidate committee will report the contribution as a contribution received. Again, note
that Missouri law prohibits conttibutions from being made or accepted “directly or indirectly, in
a fictitious name, in the name of another person, or by or through another person in such a
manner as to conceal the identity of the actual source of the contribution.” § 130.031.3, RSMo.

I. How the continuing commititee should report receipt of the funds.

If the continuing committee places these funds in its own official depository account, it should
report them as “miscellaneous receipts” in the Missouri Report Summary page, with an
itemization of the information required by Section 130.041.1(10), RSMo, in the “Addendum
Statement.”

A continning commitiee may deposit funds that are restricted or designated for a particular
candidate into its official depository account for purposes of facilitating transmittal of those
funds to the candidate, as described at Section 130.036.1, RSMo. Because those funds are
restricted or designated for a particular candidate, the continuing committee should repott those
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funds as a “miscellancous receipt” rather than a “contribution” to the continuing committee. The

continuing committee must report the receipt of those funds in the addendum statement as
follows:

Each committee that receives a contribution which is restricted or
designated in whole or in part by the contributor for transfer to a
particular candidate, committee or other person shall include a
statement of the name and address of that contributor in the next
disclosure report required to be filed after receipt of such
coniribution, together with the date and amount of any such
contribution which was so restricted or designated by that
contributor, together with the name of the particular candidate or
committee to whom such contribution was so designated or
restricted by that contributor and the date and amount of such
contribution,”

§ 130.041.1(10), RSMo.

IL. How the continuing committee should transfer the funds to the candidate committee.

The continuing committee must transfer the funds, along with all required information, to the
candidate committee within five days. See MEC Opinion 2010.08.CF.003 (Aug. 23, 2010)
(Summarizing, in the last paragraph, the duties of an agent in receiving contributions).

Any individual or entity acting as an agent for a committee in receiving contributions shall not
hold the contribution in the agent’s account for more than five days after the date the
contribution was received by the agent. § 130.036.1, RSMo. Within those same five days, or
earlier if requested by the candidate comniittee, the agent must deliver a “detailed account” of
the contribution, including the names, addresses, dates, exact amounts and any other details
required by the candidate, treasurer or deputy treasurer to comply with the requirements of
Chapter 130, RSMo. § 130.036.1, RSMo. The “detailed account” must include, among other
information, the agent’s own name and address and the name and address of the actual source of
each contribution. § 130.031,3, RSMo. Tt must also include the employer (or occupation of a
contributor who is self-employed) of every person who contributed to the candidate committee
mote than $100 in aggregate, and a description of any contractual relationship over $500
between the coniributor and the state (or political subdivision if the candidate is seeking election
to a political subdivision). § 130.041.1(3)(a), RSMo.

III. How the continuing committee should report the transfer of funds on its campaign
finance reports.

When the funds are sent to the candidate committee, the continuing commitiee should report this
in the “Miscellaneous Disbursement not Reported Elsewhere” in the Missouri Report Summary
page, with an itemization of the information required by Section 130.041.1(10), RSMo, in the
“Addendum Statement.”
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Continuing committees must report by a separate listing by full name and address every
committee “for which a transfer of funds or a contribution in any amount has been made during
the reporting period, together with the date and amount of each such transfer or contribution.”
§ 130.041.1(8), RSMo. To avoid making the transfer “in a manner so as to conceal the identity
of the actual source of the contribution,” which would violate Section 130.031.3, RSMo, the
continuing committee should include in the addendum statement “the name and address of that
contributor ... together with the date and amount of any such contribution which was so
restricted or designated by that contributor, together with the name of the particular candidate or
committee to whom such contribution was so designated or restricted by that contributor and the
date and amount of such contribution.” § 130.041.1(10), RSMo.

IV. How the candidate committee should report the contribution.

The candidate committee, when it receives the transfer from the continuing committee, should
repott the contributions individually by original contributor by listing them in the “Itemized
Contributions Received” report, which will be summarized on the “All Monetary Contributions
Received” in the Missouri Report Summary page. In the “Addendum Statement,” the candidate
committee should then list, for each contribution transferred via continuing committee, the name
of the continuing committee through which each contribution was made. The candidate
committee should report the entire contribution received then report an expenditure to the
appropriate entity for any administrative fees collected.

Candidate committees must report by a separate listing by full name and address every
committee “from which a transfer of funds or a contribution in any amount has been received
during the reporting period, together with the date and amount of each such transfer or
contribution.” § 130.041.1(9), RSMo. To comply with this requirement and avoid receiving a
contribution “in a manner so as to conceal the identity of the actual source of the contribution,”
which would violate Section 130.031.3, RSMo, the candidate committee should report
contributions as coming from the actual source of the contribution, and not the pass-through
continuing committee that acted as an agent to receive the contribution. To avoid allegations of
concealment, the candidate committee should also disclose the continuing committee’s
involvement in facilitating the contribution.

Sincerely,

T ez

Julie A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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