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Julie A. Allen
Executive Director

December 7, 2012

Re: Advisory Opinion # 2012.12.C1.004

Dear

At the December 4, 2012 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an
opinion was discussed. The following is the Commission’s response to your questions by a vote

of 4, with two commissioners abstaining due to a conflict of interest:

The governing board of a county hospital established under Chapter 205 of the Missourt
Revised Code is considering either (1) acquiring a local physician practice (the “Practice”) and
employ its physicians, or (2) lease the real estate and equipment from the Practice and employ

its physicians.

One of the physician owners (the “Physician”) of the practice is currently a member of
the Board. The Hospital and the Practice are not currently in negotiations. The Practice may,
at any time, decide to negotiate with poteniial buyers other than the Hospital. Before
commencing formal negotiations, the Board would hold a vote to approve such negotiations.
Anytime the Board discusses or votes on any issue that touches on the purchase or lease of the
Practice’s assets or hiring of the Practice s physicians, the Physician would recuse himself.

Based on the foregoing, the Board requesis an advisory opinion on the following questions:

1) Must the Physician resign from the Board prior to the commencement of formal

negotiations between the Hospital and the Practice?

2) Can the Physician negotiate with the Hospital regarding the sale of the Practice or lease

of assets of the Practice while on the Board?

3) May the Physician, while on the Board, have discussions related to the potential sale
transaction with the other shareholder of the Practice and/or the Practice’s medical staff

after formal negotiaiions has begun?

4) (a) May the Hospital offer a contract for employment to the Physician while he remains a
member of the Board, if he vesigns prior to signing the employment agreement? (b) If
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yes, may the Physician negotiate the employment agreement while he is still on the
Board?

5) After resigning from the Board, may the Physician negotiate with the Hospital regarding
the sale of the Practice or the lease of the Practice’s assets to the Hospital?

6) (a) Afier resigning from the Board, may the Physician become employed by the Hospital
after the sale of the Practice of lease of the Practice’s assets to the Hospital? (b) If so,
may the Physician negotiate him employmeni agreement on his own behalf?

This opinion is issued within the context of Missouri’s conflict of interest law pursuant to
Chapter 105, and assumes the facts presented by you in your letter. In general, your question
addresses either (1) acquiring the board member’s practice and employing its physicians, ot (2)
leasing the real estate and equipment from the board member’s practice and employing its
physicians. You have represented that the physician’s practice is a business with which the
physician is associated as defined in §105.450(3), RSMo.

You have also indicated that the hospital board complies with all federal fraud and abuse
laws including physician self-referral at 42 U.S.C. Section 1395nn (commonly referred to as the
“Stark Law”) and the federal anti-kickback statute found at 42 U.S.C. Section 1320a-7b
(“Federal Anti-kickback Statute™). The hospital board represents that in order to comply with
these federal laws, any transaction with a physician must be for fair market value and
commercially reasonable. The hospital board also represents that these laws also limit physician
compensation and that the hospital board must pay physicians fair market value. While the
Commission does not opine on the application of federal law to your question, conflicts or
inconsistencies in the laws may have an impact on the result.

§105.452 and §105.454, RSMo, contain a number of provisions which should be
consulted. In addition, §205.170.7, RSMo, states “no trustee shall have a personal pecuniary
interest, either directly or indirectly, in the purchase of any supplies for such hospital, unless the
same are purchased by competitive bidding.”  §105.454, RSMo, applies to public officials
setving in an executive or administrative capacity, and applies to the board member physician in
this scenario, That statute provides that in the event the hospital board secks to sell, rent or lease
property from the board member’s practice while the physician is a board member, the hospital
board will be required to engage in public notice and a competitive bidding process.

Relevant sections of that statute provide that no elected or appointed official or employee
of the state or political subdivision, serving in an executive or administrative capacity shall.

(2) Sell, rent or lease any property to any agency of the state, or to any political
subdivision thereof in which he or she is an officer or employee or over which he or she
has supervisory power and received consideration therefore in excess of five hundred
dollars per transaction or five thousand dollars per year, unless the transaction is made
pursuant to an award on a contract let or sale made after public notice and in the case of
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property other than real property, competitive bidding, provided that the bid or offer
accepted is the lowest received;

(3) Participate in any matter, directly or indirectly, in which he or she attempts to
influence any decision of any agency of the state, or political subdivision thereof in
which he or she is an officer or employee or over which he or she has supervisory power,
when he or she knows the result of such decision may be the acceptance of the
performance of a service or the sale, rental, or lease of any property to that agency for
consideration in excess of five hundred dollars' value per transaction or five thousand
dollars' value per annum to him or her, to his or her spouse, to a dependent child in his or
her custody or to any business with which he or she is associated unless the transaction is
made pursuant to an award on a contract let or sale made after public notice and in the
case of property other than real property, competitive bidding, provided that the bid or
offer accepted is the lowest received;

(4) Perform any services during the time of his or her office or employment for any
consideration from any person, firm or corporation, other than the compensation provided
for the performance of his or her official duties, by which service he or she attempts to
influence a decision of any agency of the state, or of any political subdivision in which he
or she is an officer or employee or over which he or she has supervisory power;,

(5) Perform any service for consideration, during one year after termination of his or her
office or employment, by which performance he or she attempts to influence a decision
of any agency of the state, or a decision of any political subdivision in which he or she
was an officer or employee or over which he or she had supervisory power...

(6) Perform any service for any consideration for any person, firm or corporation after
termination of his or her office or employment in relation to any case, decision,
proceeding or application with respect to which he or she was directly concerned or in
which he or she personally participated during the period of his or her service or
employment.

In a previous opinion, the Commission stated there was no violation of §105.454(5),
RSMo, for a physician who resigned from a hospital’s board of trustees to sell his practice to the
hospital, provided the physician, while a board member, did not participate in any discussion
with the board concerning the possible purchase. See MEC Opinion No. 98.01.102. The
Commission has also stated that employees or former employees, serving in an administrative or
executive capacity cannot bid on a state contract when they participated in the development of
the contract, see MEC Opinion No. 02.10.115; and that employees or officials cannot use
confidential information or any information not available to the general public in submitting the
bid, see MEC Opinion No 99.01.100.

Finally, public officials and employees who seek to do business with their political
subdivision must recuse themselves on any matter or application coming before a board where
they may have an interest or competing interest. This includes not discussing, voting, or in any
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way trying to influence the outcome of the board’s decision. MEC Opinion Nos. 98.04.106,
07.07.117 and 96.08.142,

In the event the hospital board engages in negotiations for the sale, rental or lease of any
property to the practice while the physician is a board member, these state statutes require public
notice, competitive bidding with the board member’s practice being the lowest received. In
addition, §105.454(3), RSMo requires that board member recuse himself from all discussions
related to acquisition of his practice, and the board member not negotiate the sale or lease of his
practice’s assets, or an employment agreement while the physician is a member of the board.

§105.452, RSMo, prevents the board member physician from using or disclosing
confidential information obtained in the course of his employment or in his position on the
board, and from favorably acting on any matter specifically designed to provide a special
monetary benefit to himself, spouse, or dependent child. The board member shall not disclose or
use confidential information from his time on the board in any discussions or negotiations with
any other shareholders of his practice or any medical staff of his practice that could be used to
influence the hospital board, both while a member of the board and after he leaves the board.

Chapter 105, RSMo, does not specifically require a board member to resign from the
board in the event the board member seeks to do business with the hospital board. The hospital
board has stated that because it may only pay fair market value for a physician practice,
competitive bidding raises concerns. The hospital board has stated the following:

“If the Hospital were to accept a bid, it would be required to accept the practice with the -

lowest bid. The Hospital could only complete such transaction with the practice
submitting the lowest bid if the bid price was confirmed to be fair market value. If the bid
price is fair market value, then in order to be a lower price than the fair market value
price of a competing practice, it must offer less in terms of assets (whether it is physical
assets, workforce or medical records).

To the extent the state statutes may be in conflict with other laws that govern the purchase of a
physician practice, the practical effect may be that the board member physician resigns from the
board to stay in compliance with all applicable laws which require competitive bidding,
including Chapter 105.

In the event the physician resigns from the board, §§105.454 (5) and (6), RSMo apply.
The physician may not receive any payment or consideration, during one year from his
resignation, in which he attempts to influence a decision of the board, and may not perform any
service for consideration in relation to any case, decision, proceeding or application with which
he was directly concerned or personally participated while on the board.

In order to comply with the state statutes, the physician must not receive any payment or
consideration from the practice to influence the board’s decision, and should stay an arm’s length
from the negotiations to the extent possible, The hospital board has represented that the
physician has been recused from the decision by the board to purchase the practice. If the
transaction were to be negotiated between the hospital board and the board member’s practice,
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the board intends to negotiate with the physician owner who has not served on the board. The
board will also rely in third party information to verify that the purchase price or lease rates are
fair market value.

If the physician resigns from the board, it may eventually be necessary to negotiate his
own employment contract. Your request states that the physician has not been and will not be in
possession of any of the board’s confidential information that would place him in a better
negotiating position than another physician, and that he has not personally participated in any
application while on the board. Also, the compensation the hospital board would pay the
physician must be fair market value according to federal law.

In the event the physician becomes employed by the hospital board after he resigns from
the board, he may not attempt to influence the board in any manner for one year after he resigns
from the board. The hospital board states that the physician’s core duties would be to treat and
care for patients, Any employment agreement should ensure that the physician not work on any
matter that he addressed as a member of the board and that any interaction the physician have
with the board be characterized as “technical advice” or “ministerial duties.”

Sincerely,

Y Y

Julic A. Allen, CPA, PMP
Executive Director
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