MISSOURI ETHICS COMMISSION
) P.O. Box 1254
2L Jefferson City, MO 65102
WWW,IMEC, M. ZoV James Klahr
(573) 751-2020 / (800) 362-8660 Executive Director

February 10, 2017

Re: Advisory Opinion No. 2017.02.CF.001

Dear:

At the February 10, 2017 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an
opinion was discussed.

Opinion

Pursuant to §105.955.16, RSMo, the Missouri Ethics Commission may issue a written opinion
regarding any issue on which the Commission can receive a complaint pursuant to §105.957,
RSMo. The Commission receives complaints alleging violation campaign finance provisions of
Missouri law, This opinion is issued within the context of Missouri’s laws governing such issues,
and assumes the facts presented by you in your letter.

The question presented is:

Do the contribution limits adopted by voters in Amendment 2 of the Missouri Constitution apply
to candidates for county and local government offices? :

If they do not, must a county or local candidate that receives a contribution above the limit

established have (o return it if the candidate changes his or her mind and runs for a state or
Judicial office?

The contribution limits set forth in §23.3(1) do not apply to contributions made to candidates for
county or local government offices. A candidate who received a contribution over the $2,600
Hmit from December 8, 2016 forward for a county or local office would be required to return the
amount exceeding that limit if the candidate later chooses to run for a state office.

Supporting Analysis

Article VIII, § 23.3(1), of the Missouri Constitution provides a contribution limit of $2,600 from
any person, other than the candidate, in any one election to elect an individual to the Missouri
state offices of:
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e  (Governor
Lieutenant Governor
Secretary of State
State Treasurer -
State Auditor ' ' ' :
Attorney General
State Senator
State Representative i
Other State Office '
State Judicial Office

The section defines “office” in §23.7(24) as follows:

As used in this section, the following terms have the following meanings:

(24) "Public office" or "office”, any state, judicial county, municipal, school or other
district, ward, township, or other political subdivision office or any political party office
which is filled by a vote of registered voters;

This definition is consistent with the definition found in §130.011(26), RSMo.

The constitutional provisions specify various state level offices that are subject to the
contribution limit per election set out in §23.3(1). The amendment defines “office” to include
both state and local offices but this definition lists “any state office” as distinct from other offices
such as “municipal, school, or other district, ward, township or other political subdivision
office.” The contribution limits set forth in §23.3(1), therefore do not apply to contributions
made to candidates for county or local government offices. [

The contribution limits took effect on December 8, 2016. Because contribution limits apply to
candidates for state and judicial office, a candidate who received a contribution ovet the §2,600
limit from December 8, 2016 forward for a county or local office would be required to return the
amount exceeding that limit if the candidate later chose to run for a state office. For example, if
a candidate initially declared for a county office and received $4,000 in contributions from a
contributor (not the candidate himself) in an election cycle, and later declared his candidacy for
one of the state offices listed above instead of county office, the candidate would have to return
the amount over the limit ($1,400) to the contributor. : )

| While the opinion discusses the question of application of the contribution limits in §23.3(1) to
local candidates, other provisions discuss “candidates” and candidate committees without
reference to state office candidates or committees, and those other provisions therefore apply to
candidates and commititees at the local level.
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This reasoning is consistent with MEC Opinion No. 2006.01.100, issued by the Commission
when contribution limits were previously effect in Missouri. The following is a link to the
previous opinion: http://mec.mo.gov/Scanned/PDF/Opinions/388.pdf.

Under the question presented, it is assumed that the candidate has changed a Statement of
Committee Organization during the same election cycle. It is also possible that a candidate
receives contributions for an election to an office not subject to limits, is unsuccessful and
terminates, but seeks to transfer contributions to a new committee to run for a future office
subject to limits.? This opinion does not directly address this issue or the method of determining
which contributions may need to be returned as there may be multiple scenarios depending on
the amount and timing of contributions accepted and the available money on hand. For these
reasons, a candidate for office who accepts contributions above $2,600 for an election cycle is
cautioned of possible scenarios in which contributions in excess will be required to be returned.

§130.036, RSMo contains requirements for recordkeeping for all campaign finance committees.
In the event a candidate for an office not covered by the limits in Article VIII, § 23.3(1), accepts
contributions in excess of $2,600 for an election, it is incumbent for the committee to keep good
records of contributions in excess of that limit in the event any amount of the contribution is
required to be returned.

Sincerely,

James Klahr
Executive Director

2 Art. VIII, §23.7(7) (f) states that funds received by a candidate committee as a transfer of fumds from another
candidate committee controlled by the same candidate is not a contribution, but such transfer shall be included in the
disclosure reports,
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