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response and cannot be relied upon for any othe
purpose of in any othes mannes.

At the July 10, 2003 meetihg of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The folowing is the Commission’s response to your questions:

1. May a party committee person (whose position is filled by vote of registered voters)
form, control or direct a continuing committee during the period that the committee
person is a candidate for re-election?

The definition of candidate contained in section 130.011(3) states, “an individual who seeks
election to a public office.”” Later in section 130.011(26), the term public office is defined to
include any political party office which is filled by vote of registered voters. A party committee
person as stated above is elected by a vote of registered voters. The definition of a continuing
committee (130.011(10)) states that such a committee cannot be controlled or directed by a
candidate. This definition further states that a continuing committee is a committee other than a
candidate committee or campaign committee. From these definitions, a political party committee
person who is a candidate for re-election cannot form, control, or direct a continuing committee.

.2, If not, which of the following actions would insulate such a party committee person from
violation of that prohibition against such activity on the part of a candidate?

a. The continuing committee adopts a by-law provision prohibiting the committee from
making any contribution or expenditure pertaining to a contest in which a person who
directs or controls the committee is a candidate (whether in support of the candidate or in
opposition to any of his’her opponents)?

b. With or without such a provision, the continuing committee in fact refrains from making
any contributions or expenditures pertaining to the committee person’s contest (whether
@ in support of the committee person or in opposition to any of histher opponents)?
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¢. The committee person takes a leave of absence from the continuing committee position
involving its direction/control during the period the committee person is a candidate for
re-election (i.e., between filing for re-election as committee person and the primary
election at which he/she is re-elected or defeated)?

d. The committee person is unopposed for re-election?
e. Any other remedies the Commission would suggest?

The Commission’s position is that a candidate cannot form, control, or direct a continuing
committee. The individual must follow this direction and have no such influence on the

committee,

3. Is the treasurer of a continuing committee deemed to “direct” or “control” the committee
by virtue of his/her position, or would he/she not be deemed to “direct” or “control” the
committee if he/she merely carries out directions of others who make the commitiee’s
decision?

Section 130.021.1 states that every committee must have a treasurer, who is a resident of this
state. In section 130.021.4 and .5 some of the duties of the treasurer are described. The duties
appear to have the treasurer direct or control the committee.

4. Does a person ‘‘direct” or ‘“control” a continuing committee if he/she is one of several
persons who participate in the committee’s decisions, and any such person can be
outvoted by others?

If a person has the potential to have his/her direction or ideas exercised by the committee, he or
she would appear to have the ability to direct or control the committee even if these duties are
out-voted,

5. Are sums received by party committees as filing fees considered “contributions™ or
“miscellaneous receipts”?

Receipts of filing fees are contributions.

6. May a donor pay a candidate’s filing fee as an in-kind contribution without viclating
section 130.031.3?

Yes, so long as the in-kind contribution is noted and so long as the actual contributor 1s not
trying to conceal his/her identity.

7. If filing fees are contributions to the party committee, if a donor pays a candidate’s filing
fee as an in-kind contribution to the candidate, who is the donor to the party committee?
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The person who pays the filing fee for the candidate 1s the donor to the committee. An in-kind
contribution is made to the candidate committee.

8. If filing fees are contributions to the party committee, may a party committee (or the
Secretary of State or local election authority) accept cash in payment of a filing fee
exceeding $100 without viclating section 130.031.17 A0

'
Section 130.031.1 requires all contributions over $100 not to be in cash. Therefore, a payment of
over $100 in cash cannot be accepted.

Sincerely,

R. F. Connor
Executive Director

RFC:bd
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